Patiënten

Da Vinci operatieRobot

Kijkoperaties met de Da Vinci Robot

Wat zijn kijkoperaties?

Da Vinci Robot MaastrichtOperateur achter de Da Vinci RobotTegenwoordig worden er steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van een kijkoperatie. Dit houdt in dat er via kleine sneetjes in de huid speciale instrumenten in het lichaam worden gebracht waarmee een operatie kan worden uitgevoerd. Door ook een camera via zo’n sneetje naar binnen te brengen kan men het operatiegebied zien en tonen op verschillende beeldschermen. In het Academisch Ziekenhuis Maastricht (MUMC+) werd tot 2018 de prostaatoperatie verricht met de Da Vinci Robot. De Da Vinci Robot is een operatierobot die niet zelfstandig handelt, maar die op afstand wordt aangestuurd door een chirurg. Vanwege verdere centralisatie van urologische zorg wordt sinds 2019 de ingreep in het Prostaatkanker Centrum Zuid uitgevoerd. (Locatie Zuyderland, Heerlen). Dit houdt in dat de diagnose en nazorg gewoon in het MUMC+ plaatsvindt, echter de ingreep wordt in het Prostaatkanker Centrum verricht. De operateur van het MUMC opereert in het Prostaatcentrum samen met een specialistisch team. www.prostaatkankercentrumzuid.nl

Werking Da Vinci Robot

De opererende specialist zit met zijn hoofd en handen in een console. Zijn vingers zijn via een computer verbonden met de instrumenten, die via buisjes in het lichaam zijn ingebracht. Door subtiele vingerbewegingen stuurt hij de instrumenten, waardoor hij u nog preciezer kan opereren. In tegenstelling tot ‘normale’ kijkoperaties beschikt de specialist over een driedimensioneel beeld dat is vergroot. Daarnaast zijn de moeizaam bereikbare plekken met de robot nog gemakkelijker te bereiken.

Voordelen

De voordelen van de Da Vinci Robot:  

  • vaak minder pijn.
  • verliezen minder bloed.
  • minder kans op complicaties (zoals wondinfectie, longontsteking en zwakte van de buikwand).
  • een fraaier cosmetisch effect.
  • herstellen sneller ivm de kleinere littekens, waardoor patiënten eerder naar huis kunnen.
  • Vanwege de dubbele console kunnen 2 chirurgen tegelijkertijd werken.
  • Chirurg kan de operatie in een meer ontspannene houding uitvoeren dan bij traditionele kijkoperatie.
  • Beter zicht met 3D-beeld.
  • Trillingsvrije bewegingen van de instrumenten.

Operatie

De Da Vinci Robot wordt in het Academisch Ziekenhuis gebruikt voor de verwijdering van de prostaat (radicale prostatectomie).