Patiënten

Prostaatkanker

In Nederland wordt jaarlijks bij ruim 11.000 patiënten de diagnose prostaatkanker vastgesteld. Het is de 5de meest voorkomende tumor van Nederland. Met de vergrijzing en het ouder worden van de patiënt zal dit aantal naar verwachting verder gaan stijgen. Prostaatkanker wordt het meeste vastgesteld bij mensen tussen de 60 en 80 jaar. Jaarlijks sterven er ongeveer 2500 patiënten aan deze ziekte.

Wat is prostaatkanker

Vanaf het 30ste levensjaar wordt bij de meeste mannen de prostaat groter. In de meerderheid van de gevallen betreft dit een goedaardige vergroting. Echter bij een aantal mannen ontwikkeld zich in de klierbuizen van de prostaat kwaadaardige afwijkingen.  We spreken van kanker als er een ongeremde groei is van cellen die niets aantrekken van signalen die ons lichaam afgeven om te stoppen met groeien. Prostaatkanker zaait meestal pas uit in een laat stadium van de ziekte. Het kan uitzaaien via de lymfeklieren naar de onderbuik (bekken) of via de bloedbaan naar de botten. Soms zaait het uit naar de lever of longen.

Onderzoek en diagnose

In Nederland vindt er nog geen screening plaats naar prostaatkanker zoals borstkanker en baarmoederhalskanker screening bij vrouwen. Meestal wordt het per toeval ontdekt doordat de huisarts bij een check-up of bij een medische screening het PSA wordt geprikt. Het PSA (prostaat specifiek antigeen) wordt alleen in de prostaat geproduceerd. Indien een prostaat ontstoken, vergroot is of prostaatkanker bevat zal een deel van het PSA naar de bloedbaan lekken en een verhoogde waarde geven in het bloed. Gelukkig betekend een verhoogd PSA niet automatisch dat u kanker heeft. Wel is het raadzaam dit verder te laten onderzoeken door de uroloog. De uroloog zal dan via uw anus voelen naar de prostaat en wanneer er een verdenking is op prostaatkanker zullen er via echografie prostaatbiopten worden genomen voor weefselonderzoek. In ons ziekenhuis bestaat er ook de mogelijkheid om MRI-ECHO geleide biopten te nemen. Omdat MRI de beste beeldvormende techniek is om prostaatkanker in de prostaat van te stellen kunnen we deze afbeeldingen gebruiken tijdens het nemen van prostaatbiopten.

Wanneer er bij u prostaatkanker wordt geconstateerd wilt u natuurlijk een goed team achter u hebben staan die weten waarover ze praten. Het MUMC bestaat uit een heel behandelteam van urologen, radiotherapeuten, radiologen, medisch oncologen, psychologen en oncologisch verpleegkundigen, die wekelijks bij elkaar komen om voor u de beste therapie in te stellen. Uiteraard in samenspraak met u. Prostaatkankerzorg is immers maatwerk en elke patiënt is anders.

Behandeling

Een groot deel van de mannen met prostaatkanker komt in aanmerking voor een behandeling die in opzet genezend is. In overleg met uw arts kan er worden gekozen voor actief volgen, een operatie of bestraling. In ons oncologisch centrum hebben we ruime ervaring met alle verschillende behandelopties. Of u nu kiest voor uitwendige dan wel inwendige bestraling of een operatie. De operaties vinden met de Da Vinci robot plaats. Door verdere centralisatie, zal de ingreep in het Prostaatkanker Centrum Zuid plaatsvinden. Een deskundige uroloog van het MUMC+ is onderdeel van het behandelteam. Omdat we al jaren ervaring hebben en een groot oncologisch centrum zijn kunnen we samen met u de zorg op maat leveren. In ons ziekenhuis hebben we ruime ervaring met de Da Vinci robotoperatie en inwendige radiotherapie. De ervaring van de Da Vinci robotoperatie wordt meegenomen naar het Prostaatkanker Centrum Zuid (www.prostaatkankercentrumzuid.nl). Daar opereren we met een team van deskundige Da Vinci operateurs. Door elkaar te blijven evalueren zal de zorg steeds beter worden.

Prostaatkankercentrum Zuid is een samenwerkingsverband tussen vijf ziekenhuizen met als doel de kwaliteit van de behandeling te optimaliseren. De deelnemende ziekenhuizen zijn lid van Oncozon, een overkoepelend oncologisch samenwerkingsverband in de regio Zuid-Oost-Brabant en Limburg. Op dit moment doen MUMC (Maastricht), Zuyderland (Heerlen/Sittard), Elkerliek (Helmond), Laurentius (Roermond) en VieCuri (Venlo/venray) mee in het prostaatkankercentrum. Door de toenemende complexiteit van de prostaatkankerzorg is superspecialisatie, en daarmee samenwerking, nodig om de kwaliteit te kunnen blijven garanderen.

Voor patiënten bij wie uitzaaiingen zijn vastgesteld of een te slechte conditie hebben om genezend te worden behandeld, is hormoontherapie de eerste keuze. In de afgelopen jaren zijn er naast hormonale therapieën veel  nieuwe middelen tegen prostaatkanker op de markt gekomen. Omdat we nauw samen werken binnen ons oncologisch team bieden we ook hiervoor een behandeling op maat volgens de nieuwste inzichten. Kortom uw zorg heeft onze aandacht!

Nuttige websites

http://www.allesoverurologie.nl/mannen/prostaatkanker

http://www.kwf.nl/kanker/prostaatkanker/Pages/default.aspx

http://www.prostaatkankerstichting.nl/

http://www.toonhermanshuis.nl

http://websiteprostaatkanker.nl/

http://www.kanker.nl/

http://www.oncoline.nl

http://www.voedingenkankerinfo.nl