Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Urologie

Wat is urologie?

Urologie is het vakgebied gespecialiseerd in ziekten en aandoeningen van de nieren en urinewegen bij vrouwen en mannen. Daarnaast houdt het vakgebied zich ook bezig met het mannelijk geslachtsorgaan.

Wat doet de Uroloog?

Patiënten (jong en oud) komen bijvoorbeeld met klachten als ongewild urineverlies, urineweginfecties, niersteenkolieken, plasproblemen, erectieproblemen, bloed in de urine, zwellingen in de balzak, niet ingedaalde testis of aangeboren afwijkingen. Afhankelijk van de klacht en het gesprek met de uroloog zullen er meestal aanvullende onderzoeken plaatsvinden. Hierbij moet men denken aan bloedonderzoek, urineonderzoek, röntgenonderzoek en blaasonderzoek.

Wanneer de diagnose gesteld is, zal dit samen met de patiënt worden besproken. Indien er een behandeling nodig is kan dit bestaan uit medicijnen of fysiotherapie. In andere gevallen moet er een operatie worden verricht. De uroloog is een “snijdend specialist” en voert de ingreep zelf uit. Voorbeelden van operaties die door een uroloog worden uitgevoerd zijn:

  • Prostaatoperaties
  • Blaasoperaties
  • Nieroperaties
  • Incontinentie operaties
  • Operaties aan het mannelijk geslachtsorgaan

Het voordeel van een uroloog is dat hij/zij zijn of haar patiënt van het begin tot het einde kan begeleiden. Daarbij werkt de uroloog ook nauw samen met andere specialismen zoals de gynaecoloog, radiotherapeut, medisch oncoloog en chirurg. Binnen de urologie zijn er een aantal aandachtsgebieden te onderscheiden:

- Algemene Urologie
- Oncologische Urologie
- Functionele Urologie
- Kinderurologie
- Endo-Urologie
 
Sluit de enquête