Wat is urologie?

Wat is urologie?

Urologie is het vakgebied dat zich bezighoudt met ziekten en aandoeningen van de nieren, urinewegen bij vrouwen en mannen. Daarnaast houdt het vakgebied zich ook bezig met het mannelijk geslachtsorgaan.

Wat doet de Uroloog?

De meeste patiënten komen via de huisarts of een ander specialisme bij ons op het spreekuur. Al zou u het misschien niet denken maar er is een grote kans dat u gedurende uw leven wel een keer in aanraking komt met een urologisch probleem. In veel gevallen kunnen een groot deel van die klachten door de huisarts worden behandeld. Soms is echter de expertise van de uroloog nodig. Patiënten (jong en oud) komen dan bijvoorbeeld met klachten als ongewild urineverlies, urineweginfecties, niersteenkolieken, plasproblemen, erectieproblemen, bloed in de urine, zwellingen in de balzak, niet ingedaalde testis of aangeboren afwijkingen. Afhankelijk van de klacht en het gesprek met de uroloog zullen er meestal aanvullende onderzoeken plaatsvinden. Hierbij moet men denken aan bloedonderzoek, urineonderzoek, röntgenonderzoek en blaasonderzoek.

Wanneer de diagnose gesteld is zal dit samen met de patiënt worden besproken. Indien er een behandeling nodig is kan dit bestaan uit medicijnen of fysiotherapie. In andere gevallen moet er een operatie worden verricht. De uroloog is een “snijdend specialisme” en voert de ingreep zelf uit. Voorbeelden van operaties die door een uroloog worden uitgevoerd zijn:

  • Prostaatoperaties
  • Blaasoperaties
  • Nieroperaties
  • Incontinentie operaties
  • Operaties aan het mannelijk geslachtsorgaan

Het voordeel van een uroloog is dat hij/zij zijn of haar patiënt van het begin tot het einde kan begeleiden. Daarbij werkt de uroloog ook nauw samen met andere specialismen zoals de gynaecoloog, radiotherapeut, medisch oncoloog en chirurg.Binnen de urologie zijn er een aantal aandachtsgebieden te onderscheiden:

Urologische oncologie:

Kwaadaardige tumoren van de urinewegen (nieren, urineleider, blaas) en het mannelijk geslachtsorgaan (prostaat en zaadballen) komen vaak voor. De meest bekendste is waarschijnlijk wel prostaatkanker. Ook kwaadaardige gezwellen van de nier worden steeds vaker gezien. Dit komt niet alleen door de vergrijzing maar ook doordat er steeds vaker röntgenonderzoek wordt verricht, waarbij per toeval een afwijking wordt gevonden in de nier. Niet in alle gevallen hoeft er chirurgisch te worden ingegrepen. Steeds vaker zien we dat een veilig afwachtend beleid kan worden gehanteerd. Wanneer er moet worden geopereerd, wordt een operatie meer en meer met behulp van een kijkbuisoperatie (laparoscopie) uitgevoerd. In ons centrum vinden o.a de prostaatoperaties met de da Vinci® Robot plaats. Omdat we bij oncologische patiënten vaak te maken hebben met complexe zorg is er nauw overleg met een radiotherapeut en medisch oncoloog. 

Functionele urologie:

De functionele urologie houdt zich bezig met de bekkenbodem en incontinentie voor urine. Ons centrum heeft hiervoor een speciaal Pelvic Care Centrum Maastricht. Omdat het vaak gaat om klachten die ook op het terrein liggen van andere specialisten wordt er nauw samengewerkt met de gynaecoloog, chirurg, fysiotherapie, sexuologie en psychiatrie. Op het gebied van de neuromodulatie zijn wij een toonaangevend centrum.

Kinderurologie:

Helaas kunnen kinderen ook aandoeningen aan de urinewegen hebben. Vaak gaat het om aangeboren afwijkingen zoals hypospadie (plasbuisopening op de verkeerde plaats), terugvloed van urine naar de nier, aandoening aan de nier en niet ingedaalde testis. Daarnaast zien we ook kinderen met bedplassen, incontinentie en urineweginfecties.

Omdat de behandeling van kinderen vraagt om een andere benadering en behandeling dan volwassenen hebben we speciaal hiervoor een kinderuroloog. Deze werkt nauw samen met onze kinderartsen. Ook is er een samenwerkingsverband met de kinderurologen uit het Universitair Medisch Centrum St. Radboud te Nijmegen.

Algemene urologie:

Houdt zich onder andere bezig met goedaardige gezwellen van de bal, plasproblemen bij mannen en nierstenen. Nierstenen worden in de meeste gevallen spontaan uitgeplast. In sommige gevallen moeten we de natuur een handje helpen. Nierstenen kunnen worden vergruisd met de niersteenvergruizer die in ons ziekenhuis staat. In andere gevallen moeten we de steen operatief verwijderen.